Trudno spotkać się z domem, gdzie w szafce brakowałoby ryżu. Nie dziwi to chyba nikogo, gdyż posiada on wiele zalet. Oprócz świetnego smaku zapewnia przyjemne uczucie sytości. Dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i mięsem, czy też owocami morza, czego dowodem może być znana na całym świecie hiszpańska paella. W MarketBio oferujemy katalog pełen różnych rodzajów ryżu. Naszym klientom pozostaje jedynie wybrać ulubiony lub zdecydować się na podróż w mniej znane obszary, aby doznać nieco kulinarnych wrażeń.
Spróbuj, jak smakuje ryż basmati i jaśminowy
Na “półkach” MarketBio spotkać można m.in. ryż jaśminowy. Najczęściej kojarzy się go z bardziej egzotycznymi potrawami z krajów takich jak np. Tajlandia, skąd zresztą pochodzi. Posiada przyjemny, delikatny smak i słodki aromat. Po ugotowaniu cechuje się znaczną miękkością oraz kleistością. Ciekawą charakterystyką może pochwalić się również ryż basmati, przez wielu uważany za najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Miano to zyskuje ze względu na subtelny smak przypominający orzechy. Po ugotowaniu ziarna ryżu basmati stają się lekkie, zyskując puszystą konsystencję, co dobrze komponuje się z wieloma daniami.
Wypróbuj ryż parboiled oraz arborio
Ryż parboiled to standardowa pozycja na sklepowych ekspozycjach. Pod tą nazwą kryje się odmiana o sporej zawartości składników odżywczych. Produkuje się go w procesie nawilżania pod wysokim ciśnieniem, co daje mu cenne witaminy i minerały. Ta odmiana szybko się gotuje i zapewnia brak problemów ze sklejaniem. Odmiennie da się opisać ryż arborio o zaokrąglonym, pękatym kształcie, który po ugotowaniu posiada znaczną kleistość, dzięki czemu tak chętnie wykorzystuje się go np. w risotto. Ryż arborio narodził się we Włoszech. Jest ceniony za świetnie właściwości na polu wchłaniania smaków, dlatego dobrze sprawdzi się przy daniach o wyrazistym aromacie.
Ryż w potrawach wcale nie musi być biały
Ryż czerwony, czarny, brązowy - MarketBio zatroszczył się o wiele odmian ryżu. Z jednej strony przydadzą się, gdy zechcesz oczarować gości barwnymi kompozycjami dań. Z drugiej oczywiście zapewnią odmienne walory smakowe. Każdy rodzaj ma własne, unikalne właściwości, zarówno gdy chodzi o strukturę, jak i wpływ na organizm człowieka. Czerwony ryż np. dobrze komponuje się z deserami, ponieważ jest stosunkowo słodki. Czarny świetnie współgra z bardziej wykwintnymi propozycjami. Wersja brązowa posiada za to wiele cennych składników zmagazynowanych w łusce, dzięki czemu w efekcie jest bardziej wartościowy niż ziarno.
Pozostałe rodzaje ryżu od MarketBio
Jeśli szukasz czegoś innego niż tradycyjny, biały ryż, a nie przekonały Cię do tej pory wymienione odmiany, nic straconego! Wybór jest znacznie szerszy. Unikalne doznania zapewni m.in. dziki ryż o czarnym kolorze, zbierany z wolno rosnących roślin. Doskonałego efektu doda daniom bezglutenowy ryż wielobarwny, idealnie współgrający z sałatkami. Wszystkie oferowane produkty pochodzą z ekologicznych upraw. Dzięki temu dostępny ryż jest pozbawiony szkodliwej chemii oraz wolny od genetycznych modyfikacji. Dodatkowo w MarketBio zadbaliśmy o niską ceną tego bardzo zdrowego produktu. Zapraszamy!