Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Grilluj na zdrowie?

25-04-2023

Już za chwilę majówka i wielkie rozpoczęcie sezonu grillowego – narodowego hobby Polaków. W powietrzu zacznie unosić się pyszny zapach grillowanych potraw a my tłumnie wyjdziemy do naszych ogródków. Nie da się ukryć, że jedzenie na świeżym powietrzu jest nie tylko przyjemne, ale też smaczniejsze i bardziej relaksujące.


Czy grillowanie jest zdrowe?

A teraz pytanie fundamentalne - czy grillowanie wpisuje się w coraz popularniejszy zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie?

To zależy. Grillowanie jak najbardziej może być zdrową obróbką termiczną żywności, pod warunkiem, że zostaną zachowane pewne zasady, dzięki którym grillowane potrawy nie będą szkodliwe, nasze wątroby i żołądki nie ucierpią i nie będziemy mieć żadnych skutków ubocznych (łącznie z dodatkowymi kilogramami).

majówkowe grilowanie

Najważniejsze zasady zdrowego grillowania

Poniżej przedstawiamy Ci najważniejsze zasady zdrowego grillowania:

  1. Do grillowania używaj grilla gazowego lub elektrycznego. Niestety najbardziej popularny grill węglowy (na węgiel drzewny lub kokosowy) jest równocześnie tym najbardziej szkodliwym, ponieważ podczas grillowania mogą powstawać szkodliwe związki chemiczne takie jak HCA i PAH – uznawane za potencjalnie rakotwórcze.
  2. Stawiaj na różnorodność – poza mięsami, grilluj wysokiej jakości ryby.
  3. Wybieraj produkty pochodzące z ekologicznych upraw lub hodowli.
  4. Unikaj wysokoprzetworzonych mięs (np. kiełbasek, czy gotowych mięs w marynacie) – są one z reguły bogate w tłuszcze nasycone i dodatki chemiczne.
  5. Twórz własne marynaty w oparciu o wysokiej jakości zioła i przyprawy ograniczając jednocześnie sól i cukier.
  6. Reguluj temperaturę odpowiednio do grillowanych potraw.
  7. Unikaj przypalenia.
  8. Unikaj płonącego tłuszczu.
  9. Unikaj wysokoprzetworzonych przekąsek do potraw grilla i słodzonych oraz alkoholowych napojów. Zamiast chipsów świetnie sprawdzą się chipsy warzywne lub orzechy, a zamiast słodkich napojów domowa lemoniada na bazie soku z cytryny i erytrytolu.
  10. Postaw na warzywa – zarówno te do grillowania jak i świeże jako dodatek do grillowanych potraw.
  11. Mądrze dobieraj dodatki takie jak ketchup, musztarda, marynaty czy sosy – uważnie czytaj składy i wybieraj te bez zbędnych wypełniaczy i najlepiej bez dodatku cukru. To co możesz najlepiej zrób własnoręcznie.
  12. I ostatnia złota zasada – jak we wszystkim i przy grillowaniu zachowaj umiar i rozsądek.

 

Czy grillowanie w folii aluminiowej jest zdrowe?

Dużo kontrowersji wzbudza także grillowanie w folii aluminiowej – ten sposób ma swoich zwolenników i przeciwników.

Zalety grillowania potraw w folii aluminiowej

Do zalet tego sposobu grillowania z pewnością należą:

- czystość – po takim grillowaniu nie trzeba szorować grilla wystarczy wyrzucić folię aluminiową,

- zachowanie smaku – grillowanie w folii aluminiowej pomaga zachować smak i aromat jedzenia, ponieważ żywność gotuje się we własnym soku,

- uniwersalność – w folii aluminiowej można ugrillować dosłownie wszystko,

- zabezpieczenie przed działaniem ognia – dzięki folii aluminiowej żywność nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem

Wady grillowania potraw w folii aluminiowej

Z kolei największymi wadami tego sposobu grillowania są bez wątpienia:

- szkodliwość – w trakcie grillowania z folii aluminiowej mogą przedostawać się do żywności toksyczne substancje,

- zanieczyszczenie środowiska – zużyta folia aluminiowa generuje dodatkowe odpady,

- wydłużony czas grillowania i trudność – folia aluminiowa zdecydowanie przedłuża czas grillowania i utrudnia równomierne pieczenie,

- estetyka – zdecydowanie bardziej elegancko na grillu wygląda żywność niż folia – chociaż to oczywiście kwestia gustu.

Podsumowując, grillowanie może być zdrowe, jeśli stosujemy odpowiednie techniki, sprzęt i wybieramy zdrowe produkty spożywcze. Także odpowiednie przygotowanie żywności, takie jak marynowanie w przyprawach i olejach, może pomóc w redukcji szkodliwych substancji chemicznych, a wybieranie mniej tłustych mięs i dodatków do potraw, takich jak warzywa, może pomóc w zachowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Ponadto, unikanie spalenizny może pomóc w zmniejszeniu ryzyka powstawania substancji rakotwórczych. Warto również pamiętać, że grillowanie powinno być tylko jednym z elementów zdrowej diety, a nie głównym sposobem przygotowywania posiłków.

 

Polecane produkty

Musztarda Łagodna Bio 170 g - Primavika

Musztarda Łagodna Bio 170 g - Primavika

Data min. trwałości:2025/09/03 Zawartość netto:0,17  kg Cena kat. za 1kg :44.00 zł ...
Musztarda Dijon 250 g Eko BioZentrale

Musztarda Dijon 250 g Eko BioZentrale

Zawartość netto:0,25  kg Cena kat. za 1kg :45.16 zł
Musztarda Sarepska BIO 210 g - Roleski

Musztarda Sarepska BIO 210 g - Roleski

Zawartość netto:0,21  kg Cena kat. za 1kg :39.95 zł ...
Ketchup Pomidorowy Bezglutenowy Bio 500 ml Byodo

Ketchup Pomidorowy Bezglutenowy Bio 500 ml Byodo

Zawartość netto:0,50  l Cena kat. za 1l :33.98 zł
Ketchup Bio 450 ml Rapunzel

Ketchup Bio 450 ml Rapunzel

Data min. trwałości:2027/02/15 Zawartość netto:0,45  l Cena kat. za 1l :48.87 zł ...
Polecamy! Ketchup Bez Dodatku Cukru BIO 470 g - Ekowital

Polecamy! Ketchup Bez Dodatku Cukru BIO 470 g - Ekowital

Data min. trwałości:2026/08/26 Zawartość netto:0,47  kg Cena kat. za 1kg :26.77 zł ...

Polecane artykuły

Światowy Dzień Musztardy - idealne święto dla fanów grillowania

Światowy Dzień Musztardy - idealne święto dla fanów grillowania

05-08-2021
Już w tą sobotę 7.08.2021 będziemy obchodzić Światowy Dzień Musztardy!   Wydarzenie to obchodzimy już po raz 30, zapoczątkowane bowiem zostało w 1991 roku w stanie Wisconsin w USA, a jego pomysłodawcą był kustosz Muzeum Musztardy. Jest to święto ruchome - obchodzimy je...
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google