Grilluj na zdrowie?
Już za chwilę majówka i wielkie rozpoczęcie sezonu grillowego – narodowego hobby Polaków. W powietrzu zacznie unosić się pyszny zapach grillowanych potraw a my tłumnie wyjdziemy do naszych ogródków. Nie da się ukryć, że jedzenie na świeżym powietrzu jest nie tylko przyjemne, ale też smaczniejsze i bardziej relaksujące.
Chipsy Kukurydziane Rolls Pomidorowe Bezglutenowe Bio 100 g - Amaizin Oliwa z Oliwek Extra Virgin Niefiltrowana Bio 500 ml - Rustichello Chipsy Ziemniaczane Cienko Krojone z Solą Morską Bio 125 g - Trafo![]()
![]()
![]()
Czy grillowanie jest zdrowe?
A teraz pytanie fundamentalne - czy grillowanie wpisuje się w coraz popularniejszy zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie?
To zależy. Grillowanie jak najbardziej może być zdrową obróbką termiczną żywności, pod warunkiem, że zostaną zachowane pewne zasady, dzięki którym grillowane potrawy nie będą szkodliwe, nasze wątroby i żołądki nie ucierpią i nie będziemy mieć żadnych skutków ubocznych (łącznie z dodatkowymi kilogramami).

Najważniejsze zasady zdrowego grillowania
Poniżej przedstawiamy Ci najważniejsze zasady zdrowego grillowania:
- Do grillowania używaj grilla gazowego lub elektrycznego. Niestety najbardziej popularny grill węglowy (na węgiel drzewny lub kokosowy) jest równocześnie tym najbardziej szkodliwym, ponieważ podczas grillowania mogą powstawać szkodliwe związki chemiczne takie jak HCA i PAH – uznawane za potencjalnie rakotwórcze.
- Stawiaj na różnorodność – poza mięsami, grilluj wysokiej jakości ryby.
- Wybieraj produkty pochodzące z ekologicznych upraw lub hodowli.
- Unikaj wysokoprzetworzonych mięs (np. kiełbasek, czy gotowych mięs w marynacie) – są one z reguły bogate w tłuszcze nasycone i dodatki chemiczne.
- Twórz własne marynaty w oparciu o wysokiej jakości zioła i przyprawy ograniczając jednocześnie sól i cukier.
- Reguluj temperaturę odpowiednio do grillowanych potraw.
- Unikaj przypalenia.
- Unikaj płonącego tłuszczu.
- Unikaj wysokoprzetworzonych przekąsek do potraw grilla i słodzonych oraz alkoholowych napojów. Zamiast chipsów świetnie sprawdzą się chipsy warzywne lub orzechy, a zamiast słodkich napojów domowa lemoniada na bazie soku z cytryny i erytrytolu.
- Postaw na warzywa – zarówno te do grillowania jak i świeże jako dodatek do grillowanych potraw.
- Mądrze dobieraj dodatki takie jak ketchup, musztarda, marynaty czy sosy – uważnie czytaj składy i wybieraj te bez zbędnych wypełniaczy i najlepiej bez dodatku cukru. To co możesz najlepiej zrób własnoręcznie.
- I ostatnia złota zasada – jak we wszystkim i przy grillowaniu zachowaj umiar i rozsądek.
Czy grillowanie w folii aluminiowej jest zdrowe?
Dużo kontrowersji wzbudza także grillowanie w folii aluminiowej – ten sposób ma swoich zwolenników i przeciwników.
Ogórki Kiszone Bio 820 g/460 g - Bio Europa Chipsy Ziemniaczane Naturalne Bezglutenowe 170 g Schar![]()
![]()
Zalety grillowania potraw w folii aluminiowej
Do zalet tego sposobu grillowania z pewnością należą:
- czystość – po takim grillowaniu nie trzeba szorować grilla wystarczy wyrzucić folię aluminiową,
- zachowanie smaku – grillowanie w folii aluminiowej pomaga zachować smak i aromat jedzenia, ponieważ żywność gotuje się we własnym soku,
- uniwersalność – w folii aluminiowej można ugrillować dosłownie wszystko,
- zabezpieczenie przed działaniem ognia – dzięki folii aluminiowej żywność nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem
Wady grillowania potraw w folii aluminiowej
Z kolei największymi wadami tego sposobu grillowania są bez wątpienia:
- szkodliwość – w trakcie grillowania z folii aluminiowej mogą przedostawać się do żywności toksyczne substancje,
- zanieczyszczenie środowiska – zużyta folia aluminiowa generuje dodatkowe odpady,
- wydłużony czas grillowania i trudność – folia aluminiowa zdecydowanie przedłuża czas grillowania i utrudnia równomierne pieczenie,
- estetyka – zdecydowanie bardziej elegancko na grillu wygląda żywność niż folia – chociaż to oczywiście kwestia gustu.
Podsumowując, grillowanie może być zdrowe, jeśli stosujemy odpowiednie techniki, sprzęt i wybieramy zdrowe produkty spożywcze. Także odpowiednie przygotowanie żywności, takie jak marynowanie w przyprawach i olejach, może pomóc w redukcji szkodliwych substancji chemicznych, a wybieranie mniej tłustych mięs i dodatków do potraw, takich jak warzywa, może pomóc w zachowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Ponadto, unikanie spalenizny może pomóc w zmniejszeniu ryzyka powstawania substancji rakotwórczych. Warto również pamiętać, że grillowanie powinno być tylko jednym z elementów zdrowej diety, a nie głównym sposobem przygotowywania posiłków.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin z Krety Bio 500 ml - Bio Planete Sok z Cytryn z Sycylli Bio 250 ml - Ekowital Tofu z Konopi 250 g NaturAvena![]()
![]()
![]()

