Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Masło kokosowe, tłuszcz kokosowy, olej kokosowy, trochę informacji

09-03-2020

Uniwersalny olej kokosowy

Olej kokosowy, masło kokosowe lub po prostu tłuszcz kokosowy to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Palma kokosowa była znana i ceniona już w starożytności. W języku hinduskim jej nazwa - kalpa vriksha, oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Z kolei w języku malajskim nazywa się ją pokok seribu guna, czyli „drzewo o tysiącu zastosowań”.

Olej kokosowy to w tej chwili podstawowy tłuszcz do użytku domowego. Świetnie sprawdza się także w celach pielęgnacyjnych. Kokosy używane są nawet do produkcji środków czystości. Jednak ze względu na swój oryginalny smak, najczęściej stosowany jest w celach kulinarnych. Kokos pod grubą skorupą skrywa biały, cenny miąższ, obfitujący w składniki odżywcze. Tłuszcz kokosowy składa się przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego świetnie nadaje się do obróbki termicznej. W dużej mierze jest to kwas laurynowy, mający właściwości antyseptyczne. Kokos to również jedno z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego, który działa korzystnie na układ pokarmowy.

olej kokosowy i mus z kokosa

Wyróżniamy kilka rodzajów oleju kokosowego. Każdy z nich ma nieco inny smak i zastosowanie.

  • Olej kokosowy tłoczony na zimno – extra virgin. Taki olej posiada intensywny zapach i smak kokosa. Polecany do deserów, naleśników i kanapek. Olej kokosowy ma wiele zastosowań zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Wykazuje intensywne działanie nawilżające, dobrze się wchłania i pozostawia po sobie przyjemny kokosowy zapach. Dzięki temu znalazł zastosowanie jako podstawowy składnik domowych kremów, przeznaczonych dla wszystkich typów skóry. Powszechnie stosuje się go również na wysuszone i łamliwe włosy w formie odżywki. Może być także wykorzystywany jako zwykły balsam nawilżający, np. po codziennym prysznicu.
  • Olej kokosowy rafinowany. Proces rafinacji nie zmienia profilu kwasów tłuszczowych oleju kokosowego, ale pozbawia go smaku i zapachu. Ten typ oleju idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia i grillowania, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur. Świadczy o tym również wysoki punkt dymienia oleju kokosowego. Punkt dymienia to najniższa temperatura, przy której ogrzewany tłuszcz rozpada się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Dla oleju kokosowego rafinowanego wynosi ponad 200°C.
  • Mus kokosowy. Powstaje poprzez przetarcie całej kopry. Łączy w sobie prozdrowotne właściwości oleju kokosowego i błonnika kokosowego. W efekcie powstaje mus, który obłędnie smakuje i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno do kanapek, deserów, jak i do dań orientalnych. W temperaturze powyżej 20 °C przyjmuje postać jedwabistego kremu, więc aby nie był twardy wystarczy go podgrzać, najlepiej w kąpieli wodnej.