Wiele osób zakłada, iż dieta wegetariańska musi się wiązać z licznymi wyrzeczeniami oraz z godzinami spędzonymi na pracy nad potrawami, które mogą stać się roślinną alternatywą dla dań mięsnych.
A przecież pyszne dania bez mięsa można przygotować bez większych problemów. Na co warto postawić? Oto prosty przepis na spaghetti, które nie zawiera mięsa, a mimo to wybornie smakuje.
Podstawa to odpowiednie składniki.
Ważny jest tu makaron (750 g) oraz tofu (50 g). W potrawie tej powinna się pojawić również marchew (2 sztuki) oraz pomidory w sosie własnym (1 puszka). By spaghetti zachwycało smakiem, ważne są też odpowiednio dobrane przyprawy: sól, pieprz, bazylia oraz oregano.
Na początek należy ugotować makaron, a w międzyczasie obrać marchew i zetrzeć ją na grubej tarce. Następnie należy ją wsypać do garnka, zalać pomidorami z sosem i zagotować. Do takiego sosu należy dodać tofu (starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę) oraz przyprawy. Gdy makaron będzie gotowy, wystarczy go odcedzić, ułożyć na talerzach, a następnie zalać pomidorowym gęstym sosem.
To pyszne i pożywne danie można przygotować bez problemów, a że ma ono ogromną wartość odżywczą, rosnące zainteresowanie przepisem na wegetariańskie spaghetti dziwić nie powinno.