Co to jest przesilenie wiosenne i jak sobie z nim radzić?

Spis treści
Co to jest przesilenie wiosenne?
Jakie objawy występują przy przesileniu wiosennym?
Kto jest najbardziej narażony na odczuwanie skutków przesilenia wiosennego?
Jaką dietę stosować przy przesileniu wiosennym?
Jakie witaminy i minerały są pomocne gdy dopada nas wiosenne zmęczenie?
Co to jest przesilenie wiosenne?
Przesilenie wiosenne to umowna nazwa na okres przejściowy, kiedy przyroda przestawia się z zimowej pory roku na wiosenną. W naszej szerokości geograficznej okres ten wypada w marcu i w kwietniu. Często używa się nazwy przesilenie wiosenne do określenia kondycji fizycznej i psychicznej organizmu, który musi poradzić sobie w dość krótkim czasie ze zmianą pory roku. W okresie tym mamy do czynienia z dużymi różnicami temperatur między dniem a nocą, a także z nagłymi zmianami ciśnienia. W godzinach porannych i wieczornych często temperatura spada nawet poniżej 0°C zaś w najcieplejszym momencie dnia może osiągać nawet ok. 20°C. Zmianie tej może towarzyszyć zmęczenie, osłabienie a nawet dekoncentracja. Przesilenie wiosenne nie jest jednostką chorobową, należy jednak pamiętać, że w tym trudnym czasie nasz organizm jest bardziej podatny na choroby – warto więc odpowiednio zadbać o siebie i o swoich bliskich stosując dietę bogatą w składniki odżywcze, witaminy i minerały, a także odpoczywając.
Jakie objawy występują przy przesileniu wiosennym?
Przesilenie wiosenne z reguły objawia się dużym zmęczeniem, osłabieniem, spadkiem energii i odporności. Dodatkowo mogą pojawić się:
- zaburzenia rytmu serca
- senność, ale też zaburzenia snu
- bóle i zawroty głowy
- skurcze mięśni
Kto jest najbardziej narażony na odczuwanie skutków przesilenia wiosennego?
Najbardziej narażone na odczuwanie skutków przesilenia wiosennego są osoby wrażliwe na zmianę warunków atmosferycznych, meteopaci, osoby z chorobami układu krążenia, osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, rekonwalescenci.
Jaką dietę stosować przy przesileniu wiosennym?
W tym trudnym czasie szczególnie zadbać należy o dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne pomagające w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i przyczyniające się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Należą do nich przede wszystkim witamina C, witaminy z grupy B, potas, magnez.
Dobrym źródłem witaminy C są kiszonki, np. kapusta kiszona w 100 g zawiera ok. 16 mg witaminy C co stanowi 20% RWS[1]. Dodatkowo kiszonki dostarczają pożytecznych bakterii probiotycznych, odpowiedzialnych za poprawne funkcjonowanie jelit.
Kapusta Kiszona Bio 680 g /410 g Bio Planet Koncentrat Napoju Probiotycznego Topinambur Bio 500 ml - Joy Day Ogórki Kiszone Bio 820 g (460 g) - NaturAvena
Magnez znajdziemy m.in. w kaszy gryczanej – 100 g tej ugotowanej kaszy dostarczy nam 76 mg magnezu co stanowi 20% RWS. Warto też dorzucić do musli lub granoli łuskane pestki dyni – 100 g pestek to ok. 540 mg magnezu co stanowi aż 144% RWS.
Pestki Dyni Ciemnozielone Bio 350 g - Bio Planet Kasza Gryczana Niepalona 1 kg - Targroch Kasza Gryczana Krakowska Niepalona Bio 500 g - Bio Planet Dynia Łuszczona 500 g - Targroch
Z kolei jeśli chcemy uzupełnić braki potasu warto przegryzać orzechy i suszone morele. Szczególnie bogate w ten składnik mineralny są pistacje – w 100 g tych „zielonych” orzeszków znajdziemy 660 mg potasu co stanowi 33% RWS, zaś w 100 g suszonych moreli aż 1666 mg potasu co stanowi 83% RWS. Warto zwłaszcza wybierać suszone morele niesiarkowane.
Orzechy Nerkowca Bio 100 g - Bio Planet Orzechy Macadamia Bio 75 g - Bio Planet Pistacje Prażone Solone 150 g - Big Nature Pistacje Prażone i Solone Bio 300 g - Bio Planet
Wiosna i okres Wielkanocy to doskonały czas na jedzenie jajek. Jedno gotowane kurze jajko dostarcza nam cennych witamin z grupy B, np. ryboflawiny – 0,43 mg co stanowi 31% RWS, czy witaminy B12 – 1,28 µg co stanowi 51% RWS.
Silver Pure 100% Witamina B-50 Complex MAX 120 Kapsułek - MyVita
Jakie witaminy i minerały są pomocne gdy dopada nas wiosenne zmęczenie?
Oprócz witamin i składników mineralnych wymienionych powyżej warto pamiętać także o witaminie D a także żelazie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Organizm tę cenną witaminę przyswaja głównie ze słońca, ale w tym okresie nie ma go jeszcze zbyt wiele. Dlatego warto odpowiednio ją suplementować. Podobnie z żelazem – osobom na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej trudno przyswoić z pożywieniem odpowiednie dawki tego składnika mineralnego, a należy pamiętać, że żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Witamina D3 Kropla Słońca 20 ml Żółta - Proved Bicaps Mag B6 Magnez+ Witamina B6 60 Kapsułek - Formeds Witamina D3 Baby 30 ml - Aura Herbals Potas (Cytrynian Potasu) 250 Tabletek - MyVita Żelazo Organiczne 60 Kapsułek - Pharmovit Żelazo Ekstrakt Bio 50 Tabletek 10 mg - Be Organic
Pamiętajmy, że żeby móc cieszyć się nadejściem wiosny w pełni, warto zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, jakość i ilość snu, ruch i odpowiednie nawodnienie organizmu.
Powyższy artykuł, nie jest poradą medyczną. Wszelkie informacje zawarte na stronie internetowej są dostarczane wyłącznie do celów edukacyjnych i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza, ani też nie stanowią rekomendacji jakiegokolwiek określonego sposobu leczenia.
Bibliografia
- Kunachowicz H. i in., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.
[1] Według dziennych referencyjnych wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)