Co to jest przesilenie wiosenne?
Jakie objawy występują przy przesileniu wiosennym?
Kto jest najbardziej narażony na odczuwanie skutków przesilenia wiosennego?
Jaką dietę stosować przy przesileniu wiosennym?
Jakie witaminy i minerały są pomocne gdy dopada nas wiosenne zmęczenie?
Przesilenie wiosenne to umowna nazwa na okres przejściowy, kiedy przyroda przestawia się z zimowej pory roku na wiosenną. W naszej szerokości geograficznej okres ten wypada w marcu i w kwietniu. Często używa się nazwy przesilenie wiosenne do określenia kondycji fizycznej i psychicznej organizmu, który musi poradzić sobie w dość krótkim czasie ze zmianą pory roku. W okresie tym mamy do czynienia z dużymi różnicami temperatur między dniem a nocą, a także z nagłymi zmianami ciśnienia. W godzinach porannych i wieczornych często temperatura spada nawet poniżej 0°C zaś w najcieplejszym momencie dnia może osiągać nawet ok. 20°C. Zmianie tej może towarzyszyć zmęczenie, osłabienie a nawet dekoncentracja. Przesilenie wiosenne nie jest jednostką chorobową, należy jednak pamiętać, że w tym trudnym czasie nasz organizm jest bardziej podatny na choroby – warto więc odpowiednio zadbać o siebie i o swoich bliskich stosując dietę bogatą w składniki odżywcze, witaminy i minerały, a także odpoczywając.
Przesilenie wiosenne z reguły objawia się dużym zmęczeniem, osłabieniem, spadkiem energii i odporności. Dodatkowo mogą pojawić się:
- zaburzenia rytmu serca
- senność, ale też zaburzenia snu
- bóle i zawroty głowy
- skurcze mięśni
Najbardziej narażone na odczuwanie skutków przesilenia wiosennego są osoby wrażliwe na zmianę warunków atmosferycznych, meteopaci, osoby z chorobami układu krążenia, osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, rekonwalescenci.
W tym trudnym czasie szczególnie zadbać należy o dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne pomagające w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i przyczyniające się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Należą do nich przede wszystkim witamina C, witaminy z grupy B, potas, magnez.
Dobrym źródłem witaminy C są kiszonki, np. kapusta kiszona w 100 g zawiera ok. 16 mg witaminy C co stanowi 20% RWS[1]. Dodatkowo kiszonki dostarczają pożytecznych bakterii probiotycznych, odpowiedzialnych za poprawne funkcjonowanie jelit.
Magnez znajdziemy m.in. w kaszy gryczanej – 100 g tej ugotowanej kaszy dostarczy nam 76 mg magnezu co stanowi 20% RWS. Warto też dorzucić do musli lub granoli łuskane pestki dyni – 100 g pestek to ok. 540 mg magnezu co stanowi aż 144% RWS.
Z kolei jeśli chcemy uzupełnić braki potasu warto przegryzać orzechy i suszone morele. Szczególnie bogate w ten składnik mineralny są pistacje – w 100 g tych „zielonych” orzeszków znajdziemy 660 mg potasu co stanowi 33% RWS, zaś w 100 g suszonych moreli aż 1666 mg potasu co stanowi 83% RWS. Warto zwłaszcza wybierać suszone morele niesiarkowane.
Wiosna i okres Wielkanocy to doskonały czas na jedzenie jajek. Jedno gotowane kurze jajko dostarcza nam cennych witamin z grupy B, np. ryboflawiny – 0,43 mg co stanowi 31% RWS, czy witaminy B12 – 1,28 µg co stanowi 51% RWS.
Oprócz witamin i składników mineralnych wymienionych powyżej warto pamiętać także o witaminie D a także żelazie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Organizm tę cenną witaminę przyswaja głównie ze słońca, ale w tym okresie nie ma go jeszcze zbyt wiele. Dlatego warto odpowiednio ją suplementować. Podobnie z żelazem – osobom na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej trudno przyswoić z pożywieniem odpowiednie dawki tego składnika mineralnego, a należy pamiętać, że żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Pamiętajmy, że żeby móc cieszyć się nadejściem wiosny w pełni, warto zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, jakość i ilość snu, ruch i odpowiednie nawodnienie organizmu.
Powyższy artykuł, nie jest poradą medyczną. Wszelkie informacje zawarte na stronie internetowej są dostarczane wyłącznie do celów edukacyjnych i nie mają na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej udzielanej przez lekarza, ani też nie stanowią rekomendacji jakiegokolwiek określonego sposobu leczenia.
[1] Według dziennych referencyjnych wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)