"Róża? Jak wygląda róża? Czy to kwiat? A może kamień?" Odpowiedzi na te pytania przed laty próbowała znaleźć Wisława Szymborska. Dzisiaj słowa noblistki wyśpiewuje młodziutka Sanah, a wraz z nią miliony Polaków. I mimo, że dla obu artystek znaczenie róży może być inne, to my chcielibyśmy opowiedzieć kilka słów o naszej róży – Polskiej Róży.
Historia Polskiej Róży rozpoczęła się ponad cztery dekady temu, kiedy jej założyciel – Ernest Michalski zachorował na szkorbut spowodowany niedoborem witaminy C. Leczenie choroby syntetycznym odpowiednikiem kwasu askorbinowego nie przynosiło dobrych efektów, dlatego postanowił poprosić o pomoc Matkę Naturę, sięgając po naturalne źródło witaminy C – owoc róży. Na rezultaty nie trzeba było długo czekać, ponieważ już kilka tygodni później Ernest odzyskał siły, a w podzięce wobec róży za uratowanie życia założył firmę tworzącą najwyższej jakości produkty wspomagające naturalną odporność. Dzisiaj, Polska Róża jest już rodzinną firmą z ponad czterdziestoletnią tradycją, której produkty chcielibyśmy Państwu przedstawić.
Przechadzkę po naszej różanej alejce rozpoczniemy od jednego z najważniejszych produktów w ofercie – ekologicznego soku z róży. Przygotowany zgodnie z pradawną recepturą sok NFC, czyli tłoczony bezpośrednio z owocu, wyróżnia się dużą ilością witaminy C (aż 450 mg w 100 ml soku po pasteryzacji) i wyjątkowo pysznym smakiem. Do jego produkcji wykorzystujemy starannie wyselekcjonowane polskie owoce pochodzące z własnej ekologicznej plantacji znajdującej się w Kotlinie Kłodzkiej lub od zaprzyjaźnionych plantatorów z Polski. Wytłoczony sok nalewamy do butelek z ciemnego szkła, które zapobiega utracie cennych witamin i innych składników odżywczych oraz zachowuje wyśmienity smak.
Po sok z róży sięgały już nasze babcie – na co dzień i w czasie obniżonej odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Produkt firmy Polska Róża polecamy pić dwa razy dziennie (rano i wieczorem) lub częściej, kiedy zauważymy pierwsze oznaki przeziębienia.
Bardzo czasochłonny proces produkcji i fakt, że płatki wymagają natychmiastowej obróbki (wówczas są w stanie zachować świeżość oraz wyrazisty smak i aromat) powodują, że niewiele firm oferuje produkty ze świeżych płatków róży. My wiemy, że o to, co dobre czasem trzeba się bardziej postarać, dlatego w ofercie Polskiej Róży znajduje się między innymi domowa konfitura czy płatki róży w cukrze.
Płatki róży w cukrze to produkt, który sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i w… łazience. Jeśli mowa o pierwszym z przypadków, warto dodawać go do deserów i wypieków, nadając im w ten sposób subtelnego różanego smaku i pięknego koloru. Płatki róży w cukrze to także świetny dodatek do likierów, drinków oraz kawy lub herbaty. Produkt może być również wykorzystywany w kosmetyce naturalnej, jako składnik balsamów, maseczek i peelingów do twarzy czy olejków do masażu.
Kolejnym z produktów w naszej różanej alejce jest domowa konfitura z płatków róży. O doskonałym, intensywnym smaku i wspaniałym aromacie nie będziemy wspominać, ponieważ każdy, kto choć raz w życiu jadł babcine przetwory, ten może domyśleć się jak smakuje nasz produkt. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do słodkich wypieków, jogurtu, musli lub do herbaty, jako zdrowy zamiennik cukru. My uwielbiamy używać go jako nadzienie do pączków, dlatego zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek powinniśmy raczej nazywać Różanym Czwartkiem!
W ofercie Polskiej Róży znajdują się nie tylko produkty z róży, ale i inne przetwory wspierające proces budowania naturalnej odporności. Są to między innymi konfitury, syropy i soki NFC z pędów sosny, rokitnika, aloesu, maliny, granatu, imbiru czy kurkumy. Podczas selekcji roślin i owoców do produkcji naszych produktów wybieramy te, które wykazują cenne wartości prozdrowotne. Wartym uwagi jest z pewnością jeden z naszych jesienno-zimowych bestsellerów – syrop z czarnego bzu, który można pić w herbacie, wodzie lub bezpośrednio z łyżeczki oraz syrop malinowy, przygotowany zgodnie z tradycyjną recepturą. Oferujemy też soki warzywne, między innymi z buraka, ogórka lub kapusty.