Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Jak powstaje Miód Manuka? Poznaj jego właściwości!

02-03-2020

Miód Manuka Health New Zealand

Miód Manuka Health New Zealand wytwarzany jest przez pszczo­ły z nektaru kwiatów krzewu Leptospermum scoparium J. R. Forst. et G. Forst. Krzew ten osiąga zwykle wysokość od 2 do 5 m (rodzina Myrtaceae-Mirtowate). Charakteryzuje się wą­skimi, ostro zakończonymi i szorstkimi liśćmi. Kwiaty krzewu manuka są białe, miejscami zaróżowione, stosunkowo duże (8-15 mm), z pięcioma płatkami i licznymi pręcikami. Kształtem przypominają gwiazdę. Polska nazwa rośliny brzmi: Leptospermum miotlaste. Krzew manuka zakwita raz do roku w po­rze letniej, która w Nowej Zelandii trwa od listopada do stycznia. Okres kwitnienia wynosi zwykle około 4 tygodni. W tym czasie pszczoły z gatunku Apis mellifera, przywiezione przez osadników z Europy w połowie XIX w., zbiera­ją nektar wydzielany przez kwiaty, wytwarzając z niego następnie miód o nazwie manuka. Tylko nektar pochodzący z tej rośliny, mimo wielu innych gatunków Leptospermum (m.in. L. ericoides i L. polygalifolium), pozwala na wy­twarzanie przez pszczoły miodu o tej nazwie.

 

miód manuka

 

Krzewy manuka

Krzew manuka występuje na terenie całej Nowej Zelandii, najliczniej na suchych tere­nach Północnej i Południowej części wybrzeża obu wysp. Ponadto porasta wybrzeża południowej Australii i Tasmanii. Roślina ta swoją nazwę zawdzięcza rdzennym Maorysom. Przez kapitana Cooka została nazwana także drzewem herbacianym, ponieważ jej liście służyły marynarzom do zaparzania napoju zabezpieczającego przed szkorbutem.

Surowy miód manuka

Miód Manuka MGO™ zaliczany jest do miodów surowych tzn. zachowujących maksymalną ilość pierwotnych składników. Jest to możliwe dzięki szczególnej dbałości producenta o to, by temperatura w ciągu całego procesu przetwarzania miodu utrzymywała się na poziomie temperatury panującej w ulu, czyli 37 – 40 °C. Taka praktyka pozwala na utrzymanie ilości bioaktywnych składników zamykanych w pojedynczym słoiku na takim samym poziomie jak tuż po wyjęciu miodu z ula. Miody Manuka MGO™ są w 100% produktami naturalnymi, nie zawierającymi dodatkowych składników.

Odkąd zaobserwowano, że spożywanie miodu Manuka niesie za sobą pewne korzyści, przeprowadzono wiele badań, które zaowocowały odkryciem substancji o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO).

miód manuka

 

Methylglyoxal

Jednym z czołowych badaczy właściwości miodów Manuka jest prof. Thomas Henle - autorytet w dziedzinie analizy żywności w Unii Europejskiej. Wraz ze swoimi współpracownikami z Politechniki w Dreźnie (Niemcy) odkrył, że methylglyoxal występuje w miodzie Manuka w niespotykanych nigdzie indziej ilościach. Wyniki badań profesora Henle zostały opublikowane w Molecular Nutrition & Food Research Journal w styczniu 2008 roku.

 

MGO

Methylglyoxal to dwukarbonylowy związek chemiczny. Chociaż nazwa może kojarzyć się z czymś syntetycznym, jest to całkowicie naturalny związek organiczny. Jego niewielkie ilości powstają na drodze glikolizy w organizmie człowieka oraz w tkankach roślinnych i zwierzęcych. MGO powstaje w miodzie z nektaru manuka. Podczas dojrzewania miodu, zawartość MGO może wzrastać.

Ilościowa zawartość methylglyoxalu

Ilościową zawartość methylglyoxalu w produktach spożywczych ilustruje poniższa tabela.

 

PRODUKT SPOŻYWCZY

ZAWARTOŚĆ MGO

Miód Manuka

38-829 mg/kg

Inne rodzaje miodów

0-135 mg/kg

Sos sojowy

8,7 mg/l

Chleb

0,79 mg/kg

Napoje alkoholowe

0-26 1,5 mg/l

Czarna kawa parzona

7 mg/l

Oliwa z oliwek

0,61 mg/l

Napoje bezalkoholowe słodzone syropem fruktozowym

23,5-267 mg/l

Ser cheddar

10,89 mg/kg

Ser mozzarella

4,06 mg/kg

Piwo

0,072 mg/l

Wino

0,65 – 2,88 mg/l

 

Kontrola miodu manuka

Warto pamiętać, że Miody Manuka MGO™ podlegają częstym, niezapowiedzianym kontrolom, a każda partia produktu zostaje poddana ocenie. Dzięki temu mamy pewność, że otrzymany produkt jest wysokiej jakości i w 100% oryginalny. Najważniejszym organem strzegącym oryginalności nowozelandzkich miodów jest Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego Nowej Zelandii (MPI), oficjalny regulator przemysłu pszczelarskiego. Ich rozporządzenie obejmuje niezależne kontrole nowozelandzkiego miodu i zakładów produkcji, a także certyfikacje eksportowanych miodów, dokumentujące, że miód pochodzi z zaufanego źródła, spełnia standardy jakości i nie został zafałszowany.

Certyfikaty

Co więcej, każda partia miodu Manuka Health New Zealand przed opuszczeniem fabryki otrzymuje certyfikat, który potwierdza autentyczność produktu i pozwala zapoznać się z jego dokładnymi parametrami. Certyfikat oznaczony jest specjalnym numerem, który dołączany jest do każdego słoiczka i znajduje się na etykiecie w pozycji: "Batch Number". Certyfikat można sprawdzić na stronie internetowej: miodymanuka.pl/sprawdz-certyfikat-mgo

 

miód manuka