Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Zdrowe słodycze bez dodatku cukru

01-07-2021

Nie rezygnuj z drobnych przyjemności, tylko wybieraj je mądrze! Czytaj składy produktów i jeśli decydujesz się na słodką przekąskę, sięgaj po tę z erytrytolem. Dleczego? Erytrytol to substancja słodząca o indeksie glikemicznym (IG) równym 0, oznacza to, że nie powoduje wzrostu glukozy we krwi, mogą ją zatem spożywać diabetycy, czy osoby na diecie ketogenicznej. Jest to produkt bez kalorii, idealny dla wszystkich, którzy dbają o smukłą sylwetkę. Ponadto erytrytol nie dość, że nie wpływa na rozwój próchnicy to dodatkowo hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej, z tego względu polecany jest szczególnie dzieciom oraz osobom walczącym z próchnicą. Zalicza się go do antyoksydantów, czyli substancji spowalniających reakcje utleniania w organizmie, biorących udział w obronie organizmu przed bakteriami i wirusami oraz zapobiegających namnażaniu wolnych rodników. Słodzik ten nie jest metabolizowany w organizmie człowieka, w praktycznie niezmienionej formie zostaje wydalony z moczem.

Domowa keto beza z erytrytolem :) 

  Erytrytol, inaczej Erytryt lub Erytrol, ze względu na swoją budowę chemiczną należy do alkoholi cukrowych (polioli). Do tej samej grupy związków organicznych kwalifikowany jest również ksylitol, sorbitol, czy maltitol. Erytrytol, który można znaleźć w sklepach otrzymuje się na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na fermentacji glukozy z pszenicy lub skrobi ziemniaczanej, przez różnego rodzaju drożdże. Druga metoda to wynik syntezy z gliceryny odpadowej, przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia. Naturalnie w znikomych ilościach występuje w niektórych owocach, warzywach, grzybach, wodorostach, winach, serach. Warto wiedzieć, że struktura chemiczna erytrolu występującego w przyrodzie jest taka sama jak tego, który jest produkowany na szeroką skalę. Bez względu na sposób pozyskiwania słodzik ten to czysta i jednorodna substancja. Produkty importowane spoza Unii Europejskiej np. z Chin, są w pełni bezpieczne, gdyż przechodzą serię badań pod kątem składu i obecności zanieczyszczeń.

   W przemyśle spożywczym Erytrol występuje pod  symbolem E968, najczęściej wykorzystuje się go do słodzenia dżemów, marmolad, lodów, czekolad, musztard, lizaków, batonów, galaretek, gum do żucia. Polecany jest jako dodatek do napojów, dań, deserów czy wypieków (wszystkich prócz ciast drożdżowych, ponieważ nie ulega procesowi fermentacji). Nie wykorzystamy go również do zrobienia karmelu, gdyż nie ulega karmelizacji. Ma charakterystyczny chłodny posmak, który daje uczucie orzeźwienia.

   Światowa Organizacja Zdrowia WHO uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dla zdrowia dodatek do żywności. Mogą go również spożywać kobiety w ciąży. Należy jednak pamiętać, że przyjmowany w nadmiernej ilości ma działanie przeczyszczające.

   W naszym sklepie znajdziesz gotowe słodycze z ertyrytolem, jak również erytrytol bez dodatków, dla wszystkich tych, którzy mają ochotę na własne domowe wypieki.

https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-nowa-kategoria?horizontal

https://marketbio.pl/category/erytrol-erytrytol-bezkaloryczny-slodzik

ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
opineo
ceneo
trusted-shops
google