Płatki drożdżowe nieaktywne – pożywny dodatek do codziennej diety
Płatki drożdżowe cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony osób, które starają się postępować zgodnie z założeniem, według którego śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W produkcji płatków wykorzystuje się drożdże nieaktywne cenione za swoje właściwości odżywcze. W naszym sklepie online znajdziesz bogaty wybór nieaktywnych płatków drożdżowych. Czym właściwie jest ten produkt? Jak powstaje? Dlaczego warto znaleźć dla niego miejsce w swoim jadłospisie? Odpowiedzi znajdziemy poniżej.
Nieaktywne płatki drożdżowe – jak powstają?
Najpierw kilka słów o samych drożdżach. Jak doskonale wiemy, jest to nieodzowny dodatek niemal we wszystkich wypiekach. Charakterystyczna aktywność drożdży odpowiada za rośnięcie ciasta. Tę aktywność można jednak wyciszyć, w celu wykorzystania drożdży w innych produktach spożywczych. Płatki drożdżowe powstają poprzez połączenie nieaktywnych drożdży z melasą buraczaną lub trzcinową bogatą w melisę. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości wykorzystywana jest wysoka temperatura, która dezaktywuje drożdże. Wówczas, można je poddać procesowi dalszego przetwarzania i nadać im formę płatków.
Jakie właściwości odżywcze posiadają płatki drożdżowe?
Płatki wytwarzane z nieaktywnych drożdży są bardzo popularne ze względu na swoje właściwości odżywcze. To pożywne źródło białka, węglowodanów oraz błonnika. Na 100 g produktu przypada do 400 kcal, a zatem, nieznacznie więcej niż w przypadku płatków kukurydzianych. Płatki drożdżowe mogą być bogatym źródłem witaminy A, B1, B2 oraz B6. Znajdziemy tu również minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź oraz selen. Możemy zatem stwierdzić, że nieaktywne drożdże to prawdziwa skarbnica cennych makro oraz mikroelementów.
Płatki drożdżowe to produkt przyjazny weganom
Nieaktywne drożdże to produkt spożywczy bardzo ceniony przez wegetarian oraz przez wegan. Jest to bogate źródło aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B. Weganie bardzo często zmagają się z deficytem tych mikroelementów, ale mogą je wyrównać właśnie za pośrednictwem płatków drożdżowych. Warto zaznaczyć, że nieaktywne drożdże są bezpieczne dla organizmu, ponieważ nie powodują przerostu po spożyciu. Tego produktu nie mogą jednak spożywać osoby, które są uczulone na drożdże.
Dlaczego warto spożywać płatki drożdżowe?
Ze względu na wysoką zawartość cennych mikroelementów, płatki drożdżowe mogą być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Regularne spożywanie tego produktu może mieć korzystny wpływ na odporność naszego organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Płatki drożdżowe pomagają również ograniczyć stężenie złego cholesterolu we krwi. Jako skarbnica ważnych witamin oraz minerałów, jest to produkt odznaczający się korzystnym działaniem w aspekcie urody. Ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów oraz paznokci.
W jaki sposób możesz wykorzystać płatki drożdżowe w diecie?
Kolejnym plusem jest możliwość wykorzystania płatków drożdżowych w wielu różnorodnych posiłkach. Oczywiście mogą nam posłużyć jako klasyczne płatki śniadaniowe na mleku, ale za sprawą swojego charakterystycznego smaku, mogą być ciekawym dodatkiem także w innych daniach, takich jak: sałatki, kanapki, pasty, koktajle, pasztety, gotowy makaron, sosy oraz zupy. W sieci można znaleźć wiele konkretnych przepisów, które doradzają nam w kwestii prawidłowego wykorzystania płatków drożdżowych. Ich unikalny smak może podkreślić walory smakowe wielu produktów spożywczych.
Płatki drożdżowe nieaktywne w naszym sklepie online
Jeśli chcesz włączyć płatki drożdżowe do swojej codziennej diety, zachęcamy Cię do zakupu tego produktu spożywczego w naszym sklepie internetowym. Oferujemy naszym klientom bogaty wybór płatków drożdżowych nieaktywnych, od producentów, dla których zdrowe i ekologiczne jedzenie jest priorytetem. Biorąc pod uwagę wszechstronne właściwości odżywcze oraz pozytywny wpływ na zdrowie oraz urodę, płatki drożdżowe znajdują zastosowanie w coraz większej liczbie kuchni. Jest to dodatek bardzo ceniony przez wegetarian oraz wegan.
Firma Batom
Firma Batom jest rodzinnym przedsiębiorstwem, założonym w 1998 roku, w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem oraz budującą się świadomość konsumencką i ekologiczną Polaków.
Oferta Batom
W swojej bogatej ofercie firma Batom posiada produkty pozyskiwane od sprawdzonych producentów z Polski, Europy i świata- m.in. z Afryki, Ameryki Południowej czy Azji. Naszym priorytetem jest dbałość o jakość sprowadzanych surowców, czego gwarantem jest kontrola dostaw pod względem wymaganych certyfikatów, badań oraz zgodności z obowiązującymi procedurami.
Certyfikaty
Większość oferowanych przez nas produktów posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego, synonim najwyższej jakości żywności, bezpiecznej dla zdrowia i środowiska. Gama naszych produktów, w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby klientów oraz rynku, jest systematycznie aktualizowana i powiększana.
Jakość żywności ekologicznej
Jako producent zdrowej, ekologicznej żywności rozumiemy, że dla naszych klientów liczy się przede wszystkim jakość, co niejednokrotnie związane jest z sezonowymi dostawami surowców. Należy jednak podkreślić, że większość naszych produktów dostępna jest w ciągłej sprzedaży. Zawdzięczamy to wieloletniemu doświadczeniu oraz wiedzy zdobytej w branży, dzięki czemu możliwe jest celne przewidywanie popytu w celu zapewnienia ciągłości dostaw.
Dystrybucja
Firma prowadzi swoją działalność głównie na rynku krajowym, ale rozwijamy również kanały dystrybucji za granicę. Pracujemy nad tym, by produkty marki Batom stawały się rozpoznawalne i interesujące także dla konsumentów w innych krajach. Dużą popularnością wśród klientów cieszą się nasze ekologiczne soki, syropy, dżemy, kremy orzechowe i owocowe (batomix-y), oleje (m.in. oleje MCT).