
Królowa w polskiej kuchni – z niej wypiekamy pyszne ciasta, chleby i bułki. Przygotowujemy ciasto, z którego powstają wyborne pierogi, naleśniki i placki. Zagęszczamy nią sosy i gulasze. Mąka pszenna jest najpowszechniejszym produktem piekarniczym i to dzięki niej w naszych domach unosi się aromat drożdżówki lub dobrze wypieczonej pizzy. Co warto o niej wiedzieć i jakie rodzaje mąki pszennej wyróżniamy? W Marketbio.pl znajdziemy jej różne odmiany, dzięki czemu przygotujemy bezbłędne potrawy.
Polska Mąka Pszenna Typ 480 Bio 1 kg - Bio Planet - wszechstronna, tortowa, do p...
MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 480 BIO Ekologiczna mąka pszenna otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Mąka o przemiale 480 doskonale sprawdzi się do wypieków, szczególnie lekkich ciast biszkoptowych, do ciasta naleśnikowego, a także do dań mącznych. Masa netto: 1 kg Składniki: Mąka pszenna tortowa typ 480* 100% * składnik pochodzący z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: AT-BIO-902 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać soję. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1419 kJ/335 kcal Tłuszcz: 0,9 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g Węglowodany: 70 g - w tym cukry: 1,7 g Białko: 12 g Sól: 0 g Producent: Bio Planet s.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno Do sprawdzenia
Mąka pszenna – wytwarzanie
Zanim upieczemy pyszny chleb mąka pszenna powstaje w wyniku przemielenia ziaren pszenicy. W zależności od rodzaju przemiału zmienia się zastosowanie gotowej mąki, dlatego wśród sklepowych regałów widzimy mąki tortowe, do pizzy, chlebowe i nie tylko. Poziom oczyszczenia mąki z okrywy owocowo-nasiennej wpływa na jej właściwości, smak i kolor, toteż inne wypieki wykonamy z mąki jasnej, a inne z pszennej pełnoziarnistej. Jak zatem wybierać wśród różnych odmian? O tym poniżej.
Zastosowanie mąki pszennej w kuchni
Jest lekkostrawna, delikatna w smaku – stanowi świetne tło w różnorodnych daniach, nie dominując ich swym aromatem. Makaron powstały z użyciem mąki pszennej słynie z miękkości i łagodnego zapachu, dodawane do różnorodnych sosów, zup i innych dań warzywnych oraz zapiekanek. Mąka pszenna ma wszechstronne zastosowanie – możemy dodawać ją do sosów i zup gulaszowych, w celu zagęszczenia ich konsystencji. Możemy używać jej przygotowując racuchy, rozmaite placki, drożdżówki, naleśniki, pierogi i kluski, jak również pieczywo, muffiny, biszkopty i ciasta kremowe oraz torty. Jednym słowem – jest nieodłączną bohaterką w codziennym menu.
Rodzaje mąki pszennej
Kiedy wybieramy się na zakupy z zamiarem kupienia mąki, decydujemy się na jej konkretny „typ” – co się za tym kryje? Wszystko zależy od poziomu spopielenia składników organicznych mąki, do którego dochodzi podczas specjalnej obróbki termicznej. Tak oto wyróżniamy, co następuje:
- Typ 450 – świetnie sprawdzi się do pieczenia delikatnych biszkoptowych ciast,
- Typ 500 – wyróżniamy krupczatkę dedykowaną ciastom kruchym i kruszonkom oraz mąkę wrocławską doskonałą do drożdżówek, a także poznańską popularną podczas przyrządzania ciasta na pierogi,
- Typ 550 – nazywana mąką luksusową także sprawdza się świetnie podczas pieczenia ciast,
- Typ 650, 750 i 850 – te mąki powinny być w naszej kuchni stosowane, gdy pieczemy chleb i bułki,
- Typ 1850 – mąka graham o subtelnym smaku, jest bogata w błonnik, świetnie sprawdza się do pieczenia chleba i bułek,
- Typ 2000 – mąka pełnoziarnista, ciemna, ma intensywny smak i otręby; stosujemy ją do wypiekania razowych, bogatych w błonnik bułek i chlebów.
Dieta bezglutenowa
Coraz więcej mówi się o celiakii i nietolerancji glutenu; zwiększa się świadomość w tym zakresie, ale warto wiedzieć, że jeśli nie zmagamy się z alergiami pokarmowymi, to nie musimy z glutenu wcale rezygnować.
O ile żaden lekarz nie zalecił nam diety eliminującej konkretne składniki, możemy z powodzeniem spożywać produkty glutenowe, co dotyczy także dań mącznych. Pamiętajmy więc, by rozgraniczyć pewne kwestie. Celiakia wiąże się z niemożnością spożycia jakichkolwiek ilości glutenu, a nieprzestrzeganie diety negatywnie wpływa na zdrowie. Jeśli jednak nie dolegają nam żadne nietolerancje, gluten możemy jeść.
Zamów mąkę pszenną w naszym sklepie online
Chcąc przyrządzać wyśmienite dania wybierzmy konkretny rodzaj mąki pszennej – pamiętajmy, że inny typ sprawdzi się w wypiekaniu chleba, inny zaś podczas pieczenia wybornych ciast biszkoptowych lub włoskiej pizzy. W Marketbio.pl znajdziemy ekologiczną mąkę pszenną w różnych wersjach przemiału, zatem wystarczy wybrać przepis, zamówić produkty i można wykazać się kulinarnie przed bliskimi! Zamówienia dokonujemy w domowym zaciszu, by potem cieszyć się wyśmienitym posiłkiem przy rodzinnym stole.
Bio Planet S.A.
Bio Planet - Lider w Produkcji Ekologicznej Żywności
Wyjątkowość Bio Planet
Bio Planet to renomowany producent ekologicznej żywności, którego misją jest dostarczanie najwyższej jakości produktów organicznych. W naszej ofercie znajdują się produkty spełniające najbardziej rygorystyczne standardy ekologiczne, co potwierdza ich certyfikat BIO.
Szeroka Oferta Produktowa
- Siemię lniane brązowe Bio
- Len złoty Bio
- Białko grochu w proszku Bio
- Płatki kukurydziane Bio
- Mąka kokosowa Bio
- Soczewica zielona Bio
- Ryż dziki Bio
- Fasola pinto Bio
- Kakao ziarna kruszone surowe Bio
- Kuskus razowy Bio
- Orzechy włoskie Bio
- Pestki dyni ciemnozielone Bio
Ekologiczne Płatki i Ziarna
Bio Planet oferuje szeroki wybór płatków owsianych bezglutenowych, płatków quinoa oraz płatków gryczanych. Nasze produkty pochodzą z bezpiecznych i kontrolowanych upraw ekologicznych.
Owoce Suszone i Orzechy
- Morele suszone bezglutenowe Bio
- Śliwki kalifornijskie bez pestek Bio
- Żurawina słodzona sokiem jabłkowym Bio
- Orzechy nerkowca Bio
- Rodzynki sułtanki Bio
Bezglutenowe i Organiczne Mąki
Nasz asortyment obejmuje różne rodzaje mąki, w tym mąkę pszenną razową Typ 2000 Bio, mąkę kokosową Bio oraz mąkę orkiszową razową Typ 2000 Bio, które idealnie nadają się do wypieków oraz codziennego gotowania.
Ekskluzywne Produkty Bio
Wypróbuj również nasze wyselekcjonowane produkty, takie jak sól czarna Kala Namak czy syrop klonowy typ A Bio. Wszystkie pozycje w ofercie charakteryzują się wysoką zawartością wartości odżywczych.
Dlaczego warto wybrać Bio Planet?
Bio Planet to synonim jakości i zrównoważonego rolnictwa, dostarczając produkty, które są nie tylko smaczne, lecz także proekologiczne. Wybierając nasze produkty, wspierasz zrównoważony rozwój i ekologię.
Odwiedź nasz sklep i poznaj pełnię oferty Bio Planet, od zdrowych płatków śniadaniowych po pełnowartościowe białka roślinne. Każdy znajdzie coś dla siebie!