Zdrowa żywność to mąki, makarony, aromatyczne przyprawy, produkty bezglutenowe, produkty bez cukru, chrupiące bakalie i wiele innych, pysznych produktów - w tej kategorii znajduje się wszystko, czego potrzeba do przygotowania ciekawych, zdrowych i ekologicznych potraw! Zdrowa żywność w wielu wariantach: ekonomicznym, ekologicznym, bezglutenowym, bez dodatku cukru itd. Przeglądając szeroką ofertę zdrowej żywności w naszym sklepie każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Cała kategoria "Zdrowa żywność" posegregowana jest na wiele podkategorii - aby ułatwić nawigację po nich wszystkie produkty wydobyte także są w kategorii wyższego rzędu na dole strony (żeby nie trzeba było przeglądać każdej kategorii osobno).
- Owoce
- Płatki drożdżowe
- Przekąski dla kibiców
- Słodycze z erytrytolem
- Zdrowa żywność sklep
- Zdrowa żywność Wrocław
- Czeska Zdrowa Żywność Pro Bio
- Zdrowa żywność od Grzegorza Krychowiaka
- Yoga Life
Zdrowe zakupy - ekologiczna zdrowa żywność od MarketBio
Zdrowe odżywianie staje się nie tylko modą, ale również stylem życia coraz większej liczby osób. Świadomie sięganie po sprawdzone produkty naturalnego pochodzenia ma korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Aby mieć pewność, że wybierane przez Państwa produkty spełniają wszystkie normy, najlepiej pochodzą z ekologicznych upraw i są pozbawione negatywnych składników, warto je kupować w sprawdzonych miejscach. Jednym z takich miejsc, gwarantujących pewność pochodzenia i najwyższą jakość, jest nasz sklep ze zdrową żywnością MarketBio.pl. Proponujemy Państwu naturalną, ekologiczną żywność, wśród której można znaleźć smaczne i naturalne ciasteczka, bakalie, makarony, słodycze i przekąski, oleje i octy, a nawet zdrowe chrupki bio. Nieustannie powiększamy asortyment naszej zdrowej żywności, wprowadzając coraz to lepsze i ciekawsze produkty. Jednocześnie nie zapominamy o tym, aby oferować je w przystępnych cenach. Wysokie standardy obsługi klienta łączymy z szybką i bezpieczną dostawą na terenie całego kraju. W tym celu korzystamy z usług firm kurierskich i paczkomatów.
Co to jest zdrowa żywność?
Zdrowa żywność jest to gama produktów, które na rynku produktów żywnościowych wyróżniają się bezpiecznym, prostym składem i to nie tylko bez niedozwolonych substancji, ponieważ zwykła konwencjonalna żywność także nie może ich zawierać, ale w szczególnie bez zbędnych dodatków zawartych w składzie to jest wymienionych pod hasłem "składniki" na opakowaniu a także w "skład" (stare oznaczenie składników żywności) zdrowej żywności wchodzi żywność ekologiczna czyli ta żywność, która nie ma zbędnych dodatków chemicznych w składzie nie zawartym na opakowaniu, czyli aplikowany roślinom lub zwierzętom podczas samej uprawy żywności gospodarstwach i na polach. Zatem zdrowa żywność jest to jak najprostszy skład produktu. Większość produktów dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością marketbio.pl jest jednoskładnikowych. Im krótszy skład tym czytelniejszy i bezpieczniejszy produkt dla konsumenta.
Zdrowa żywność - przede wszystkim bezpieczny skład
Porównując ilość składników w produktach, w konwencjonalnej żywności jest znacznie więcej składników, stabilizatorów, barwników i innych ulepszaczy, których działania nie do końca jeszcze znamy, ale grupa osób interesujących się zdrowym odżywianiem unika tych składników ze względu na możliwe powikłania stosowanie ich w dłuższym okresie czasu. Jeżeli rozpocząć swoją przygodę z zdrową żywnością, to zakupując tego typu asortyment najpierw należy zwracać uwagę na informacje zawarte na opakowaniu zanim zaczniemy zwracać uwagę na certyfikat ekologiczny, kraj pochodzenia i inne certyfikaty jaka regionalny czy Demeter Czy jakość i tradycja (które są tak naprawdę odznaczeniami) to musimy zwracać uwagę na to czy nie ma tam dla nas niezrozumiałych informacji ukrytych pod różnymi symbolami. Jeżeli coś dla nas jest niezrozumiałe zaczynamy od uzyskania większej wiedzy na ten temat w internecie. Jeżeli uzyskana wiedza nas nie zniechęci do zakupu to kupujemy ten produkt zapewne jak będziemy powiększyć swoją wiedzę to za rok już ten sam składnik nie będzie dla nas mile widziany. Także podstawą zdrowych produktów jest jak najmniejsza ilość składników o zrozumiałym i znanym dla nas pochodzeniu. Zobacz cały nasz sklep internetowy ze zdrową żywnością
Od jak dawna istnieje firma POLSKA RÓŻA i kto ją stworzył i dlaczego?
Polska Róża do firma rodzinna, założona w 1979 roku przez Ernesta Michalskiego. Tak naprawdę historia zaczyna się wcześniej, gdy Założyciel firmy zaczął chorować na szkorbut. Przez lata leczono go nieskutecznie – syntetyczną witaminą C, wlewami dożylnymi z witaminy C. Szkorbut u niego objawiał się krwawiącymi dziąsłami, częstymi infekcjami. Po latach nieskutecznego leczenia, jeden z lekarzy zasugerował, żeby zainteresował się owocami róży – jako źródłem naturalnej witaminy C. Tak też zrobił, po piciu nektaru domowej roboty, po pierwszych 3 tygodniach Ernest zauważył niesamowite rezultaty – krwawienie dziąseł pierwszy raz od wielu lat ustąpiło. Pozytywnie zaskoczony rezultatami, zaczął pić sok z owoców róży codziennie – i wszelkie objawy szkorbutu wraz z czasem minęły. Nie chorował, miał świetną odporność organizmu, więcej energii. Sok zaczął dawać rodzinie, najbliższym przyjaciołom. Wszyscy zadowoleni rezultatem (lepsza odporność organizmu) z chęcią zaczęli sięgać po zapasy soku. W końcu zapotrzebowanie na sok z róży było na tyle duże, że Ernest Michalski postanowił się zająć produkcją soku „na pełen etat”.
Co charakteryzuje produkty marki POLSKA RÓŻA? Co wyróżnia produkty z gamy marki POLSKA RÓŻA spośród innych dostępnych na rynku?
Najważniejszym wyróżnikiem Polskiej Róży wśród innych firm jest dbałość o wysoką jakość produktu. Wszystkie soki tłoczymy bezpośrednio ze świeżych owoców – są one sokami NFC (not from concentrate). W soku z owoców róży deklarujemy minimalną zawartość naturalnej witaminy C – 450 mg w 100 ml soku, po pasteryzacji. Jest to witamina C, która przeszła z tłoczonych owoców do soku. Wszystkie produkty mają bardzo krótkie składy – sok to 100% soku NFC, syropy to sok NFC słodzony cukrem.
Co wpływa na cenę produktów firmy POLSKA RÓŻA?
Głównym czynnikiem wpływającym na cenę produktów Polskiej Róży to wysoka zawartość owoców. Soki tłoczymy ze świeżych, polskich owoców – od lokalnych dostawców. Soki NFC, czyli bezpośrednio tłoczone z owoców to najwyższa jakość i zawartość substancji odżywczych – nie są one poddawane zbędnym procesom koncentracji (robienia koncentratów w celu obniżenia kosztów magazynowania, transportowani).
Jak wygląda dostępność produktów firmy POLSKA RÓŻA w ciągu roku? Z którymi produktami może być problem z dostępnością i w jakim okresie roku?
Wszystkie produkty są dostępne przez cały rok.
Jakie są plany firmy odnośnie powiększania asortymentu lub ulepszania obecnego asortymentu?
Obecnie wprowadzamy do asortymentu nowości – rozszerzamy gamę soków owocowych, wprowadziliśmy soki z kiszonych warzyw, robimy kolejne smaki syropów. Pracujemy też nad rozwinięciem nowych linii produktów prozdrowotnych.
Czy są plany ekspansji na inne rynki świata czy tylko skupienie się na obecnym rynku?
Na polskich rynku jesteśmy obecni ponad 40 lat – od 1979 roku. Jesteśmy zainteresowani rynkami zagranicznymi, w związku z tym bierzemy udział w międzynarodowych wydarzeniach, jak np. targi Summer Fancy Food Show w Nowym Jorku czy SIAL w Paryżu.
Czy mają Państwo informację od klienta, że jakiś produkt pozytywnie na niego wpłynął? Jeśli tak to który produkt i w jaki sposób pozytywnie wpłynął na klienta?
Mamy mnóstwo pozytywnego feedbacku dotyczącego naszych produktów. Dostajemy pozytywne komentarze jeżeli chodzi o jakość syropów i soków – ale najczęściej są to pozytywne historie, jak sok z owoców róży pozwala utrzymać dzieciom odporność przez cały rok i nie chorować. Mamy też klientów, którzy co miesiąc wracają po zapasy soku z róży – dla swoich dzieci, rodziców – zauważają że sok pozytywnie wpływa na ich odporność i witalność. Im więcej stresu, zabiegów chirurgicznych, kontuzji, aktywności – tym więcej organizm potrzebuje witaminy C, której sam nie wytwarza i musi dostarczać z zewnątrz.
Który z produktów firmy POLSKA RÓŻA cieszy się największą popularnością?
Top 3 produkty to: syrop malinowy (do herbaty, latem do wody – lemoniady), sok z owoców róży (na odporność) oraz konfitura z płatków róży – do herbaty, pączków, ciast.
Jakie pytania najczęściej zadają klienci i co Państwo na nie odpowiadają?
- Dlaczego soki są w ciemnych butelkach?
Światło słoneczne powoduje rozkład witamin, czyli tego co w sokach najcenniejsze. Ciemne szkło butelki chroni cenną zawartość przed szkodliwym światłem słonecznym, szczególnie witaminę C. Dodatkowo, naturalne barwniki zawarte w sokach nie ulegają degradacji.
- Ile soku jest w soku?
Sok z definicji powinien zawierać 100% soku z danego owocu i tak właśnie jest w naszych produktach. Soki tłoczymy bezpośrednio z owoców, nie dodajemy do niego ani wody, ani cukru. Trwałość soku zapewnia pasteryzacja.
- Czy małe dzieci mogą pić sok z owoców róży?
Tak, oczywiście! Dzieci w każdym wieku powinny spożywać naturalną witaminę C, która wspomaga ich prawidłowy rozwój na każdym etapie i wyraźnie podnosi odporność, szczególnie ważną w sezonie gryp i przeziębień. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który stanowi podstawowy składnik ścięgien i więzadeł, wspomaga rozwój narządów, więc jest bardzo ważny dla rozwoju małych dzieci.
- Czy kobiety w ciąży mogą pić sok z owoców róży?
TAK ! Dieta przyszłych Mam i Mam karmiących powinna dostarczać dziecku wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Preparaty syntetyczne zawsze wiążą się z ryzykiem złej przyswajalności oraz zawartością substancji chemicznych, mogących zaszkodzić dziecku. Natura sama oferuje nam najbogatszą i najbezpieczniejszą formę wzbogacenia organizmu. Szczególnie ważnymi składnikami są: witamina C (znacząco zwiększa przyswajalność m.in. żelaza), bioflawonoidy, karoteny uczestniczące w większości procesów życiowych. U kobiet w ciąży i karmiących zapotrzebowanie na nie wyraźnie wzrasta.
- Czy można przedawkować witaminę C zawartą w soku z róży? Z czym się to wiąże?
Nie, naturalnej witaminy C zawartej w soku z owoców róży nie da się przedawkować. Przyswajalność naturalnej witaminy C zawartej w soku z owoców dzikiej róży jest wielokrotnie wyższa, niż syntetycznej, ze względu na obecność między innymi bioflawonoidów. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, w związku z tym jej nadmiar jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Nadmiar syntetycznej (nie naturalnej) witaminy w organizmie może zakwaszać organizm, tworzyć kamienie nerkowe oraz zaburzać pracę żołądkowo jelitową biegunkami i nudnościami.
- Do czego można porównać smak soku z owoców dzikiej róży?
Smak owoców dzikiej róży jest wyjątkowy. Nie można go mylić z płatkami róży, które kojarzą nam się z zapachem róży oraz różanymi pączkami. Owoce smakują zupełnie inaczej. Ze względu na dużą zawartość beta karotenu, tak jak w marchewce oraz likopenu i potasu, jak w pomidorze, można ten smak przyrównać do soku marchewkowego lub pomidorowego. Jest on dość kwaśny, jednak wiele osób go ceni i bardzo lubi. Żeby się przekonać, najlepiej samemu spróbować.
- Jakie ilości soku powinno się spożywać?
Sok jest produktem spożywczym, nie farmaceutycznym, więc nie ma dokładnych zaleceń co do ilości, które powinno się spożywać. Dla zdrowej osoby dzienna dawka około 500 mg naturalnej witaminy C (która jest 3-5 krotnie lepiej przyswajalna niż witamina syntetyczna) powinna być wystarczająca. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, dlatego jej nadmiar jest od razu wypłukiwany z organizmu. W związku z tym, najlepiej pić ok. 50 ml soku rano i 50 ml soku wieczorem. Gdy czujemy się gorzej, czujemy, że ‘coś nas łapie’ warto zwiększyć tą ilość o dodatkowe dawki soku w ciągu całego dnia – dużo lepiej pić sok w mniejszych ilościach regularnie, niż raz, a dużą ilość.