Sezam doceniano już w starożytności. Hindusi byli przekonani o jego dobroczynnym wpływie na zdrowie a w Babilonii – utrzymywane boskie pochodzenie sezamu. Dzisiaj sezam istnieje tylko i wyłącznie w uprawie, tylko w odmianie indyjskiej. A przecież sezam indyjski – to właśnie najdłużej uprawiana roślina oleista na świecie! Większość upraw sezamu indyjskiego, aktualnie znajduje się oczywiście w Indiach, w następnej kolejności należy wymienić Chiny. Należy zaznaczyć na pewno, że sezon indyjski nie jest wymagający w uprawie i można nawet osiągnąć to w warunkach domowych, jeśli sprzyjać będzie upalna i słoneczna pogoda.
W marketbio.pl znajdziecie sezam, który odnajdzie się w każdej kuchni i w każdym możliwym zastosowaniu. Zapraszamy do wyboru i zakupów!
Jak powstaje sezam?
Najpopularniejsza odmiana sezamu, który używa się w kuchni – to sezam indyjski. To jednoroczna roślina z gatunku oleistych, zazwyczaj osiąga około 1,5 m wysokości. Sezam jest rośliną samozapylającą się a całość procesu – trwa zaledwie kilka dni! Charakteryzują ją dość długie, jasnozielone liście. To właśnie dzięki liściom – sezam sygnalizuje gotowość do jego zbioru. Wskazuje na to wówczas ich zażółcenie. A kwiaty? Oczywiście, sezam również posiada kwiaty! Najczęściej białe, zdarzają się też żółte i fioletowe. Mają dość charakterystyczny kształt dzwoneczków. Gdzie znajdziemy nasionka sezamu? W owocach! Owoce sezamu to torebki, w których skrywa się czasami nawet i sto nasion!
Nasiona sezamu – są owalne, płaskie, wielkości około 3 mm. Kolor? Beżowy lub kremowy. W przypadku łuskanych – są białe. Do sprzedaży, nasiona są suszone – w całości albo zmielone. Kolejna forma, w której można kupić sezam – to pasta tahini, która również zyskuje coraz bardziej na popularności.
Jakie właściwości ma sezam?
Sezam ma bardzo dużo składników odżywczych. Przede wszystkim aminokwasy, które są bardzo ważne w procesie prawidłowego wzrostu. W sezamie znajdziemy również bardzo wiele witamin z grupy B oraz kwas oleinowy, który obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Sezam zawiera najwięcej fitosteroli – wśród wszystkich rodzajów nasion. Kolejny dobroczynny wpływ sezamu na organizm, to z całą pewnością wpływ na układ krwionośny. Sezam wspomaga obniżanie ciśnienia krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów czy znacznie obniżą stres oksydacyjny. I jeszcze coś! Sezam wspiera i wzmacnia kości, jest nośnikiem dużej ilości wapnia. Dodatkowo wapń jest również potrzebny do prawidłowej pracy serca oraz układu naczyniowego. Wykazuje się również działanie wykrztuśne sezamu, który stosuje się w domowych sposobach na mokry kaszel.
Czym różni sezam biały od czarnego?
Mamy kilka różnych rodzajów sezamu, zdecydowanie najpopularniejszy jest biały i czarny. I ustalmy sobie tutaj na początek: warto jeść oba te rodzaje, bez wątpienia też jednak każdy ma swoje upodobania i warto brać je pod uwagę. Gdy mówimy o czarnym sezamie – mamy tutaj wyrazisty smak, specyficznie orzechowy, delikatnie słodkawy. Zawiera białko i wapń, dużo więcej niż biały odpowiednik. Używamy go głównie do obsypywania pieczywa, dekoracji sushi czy sałatek. Biały sezam wykorzystuje się głównie do tłoczeniu oleju sezamowego. Zawiera on bardzo dużo żelaza, jest również łagodniejszy w smaku.
Zastosowanie sezamu
Biały sezam używamy przede wszystkim do tłoczenia oleju sezamowego. Czarny sezam wykorzystuje się do dekoracji pieczywa, sałatek, sushi. Ziarna sezamu również doskonale odnajdują się w daniach z warzyw i mięs. To dodatek, który można dowolnie wykorzystywać w różnych potrawach, zwłaszcza inspirowanych kuchnią azjatycką. Smacznego!
Zamów sezam w marketbio.pl
Sezam to nie tylko składnik chałwy, to nie tylko pasta tahini. Ziarna sezamu to coś, co można wykorzystywać w bardzo różnorodny sposób, uzależniając ostateczny wybór – od swoich upodobań i możliwości. Zawsze warto brać pod uwagę swoje zdrowie, swoje ulubione smaki i efekty, jakie chcemy osiągnąć. Mamy w marketbio.pl zarówno sezam biały, jak i czarny. Dla każdego coś dobrego! Wystarczy zamówić i czekać na przesyłkę, przepełnioną zdrowiem i smakiem.