
Dawniej, przetwory warzywne były specjalnością każdej pani domu, która w ten sposób robiła zapasy na nieoczkiwane sytuacje. Mając pod ręką przetwory, zawsze jesteśmy w stanie przyrządzić ciekawy i zdrowy posiłek, w którym zostaną one użyte jako główny składnik dania lub jako dodatek. Dziś często nie mamy czasu na to, aby przygotować własne przetwory warzywne. Bez obaw! Możesz je zamówić ze sklepu online ze zdrową żywnością Marketbio!
Kapary w Occie Bio 140 g - Vitaliana
KAPARY W OCCIE BIO Produkt pasteryzowany. Masa netto: 140 g Masa netto po odsączeniu: 90 g Składniki: kapary*, woda, ocet winny*, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: IT-BIO-006 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Kraj pochodzenia kaparów: Turcja Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 97 kJ/ 23 kcal Tłuszcz: 0,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 1,4 g - w tym cukry: 1 g Białko: 1,9 g Sól: 5,8 g Producent: NaturAvena sp. z o.o. ul. Raszyńska 13 05-500 Piaseczno
Czarne Oliwki w Solance Bio 280 g (160 g) - Vitaliana
CZARNE OLIWKI W SOLANCE BIO Ekologiczne oliwki czarne drylowane w zalewie. Produkt pasteryzowany. Masa netto: 280 g Masa netto po odsączeniu: 160 g Składniki: "czarne oliwki*, woda, ocet winny*, sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy Uwaga: produkt może zawierać pestkę lub jej część. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: IT-BIO-006 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, daleko od źródeł ciepła. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 927 kJ/ 225 kcal Tłuszcz: 23,41 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,64 g Węglowodany: 1,36 g - w tym cukry: <0,1 g Błonnik: 2,64 g Białko: 0,97 g Sól: 1,80 g Producent: NaturAvena sp. z o.o. ul.Raszyńska 13 05-500 Piaseczno
Ciecierzyca Konserwowa 400 g Bio - NaturAvena
CIECIERZYCA BIO Ekologiczna ciecierzyca konserwowa Masa netto: 400 g (po odsączeniu 240 g) Składniki: ciecierzyca* woda *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: IT-BIO-009 Pochodzenie składników: Rolnictwo spoza UE Informacja dla alergików: W produkcie możliwa obecność glutenu, soi, selera, sezamu i łubinu. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, daleko od źródeł ciepła i wilgoci. Po otwarciu przechowywać w lodówce w innym pojemniku przeznaczonym do żywności, spożyć w ciągu 3 dni. Sposób przygotowania: Produkt gotowy do spożycia bezpośrednio lub jako dodatek do innych potraw. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 303 kJ/72 kcal Tłuszcz: 1,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g Węglowodany: 8,6 g w tym cukry: 0 g Błonnik: 4,5 g Białko: 4,3 g Sól: 0,05 g
Zielone Oliwki w Solance 280 g (160 g) Bio - Vitaliana
ZIELONE OLIWKI W SOLANCE BIO Ekologiczne oliwki drylowane w zalewie. Produkt pasteryzowany. Masa netto: 280 g Masa netto po odsączeniu: 160 g Składniki: zielone oliwki*, woda, sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: IT-BIO-006 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Kraj pochodzenia: Włochy. Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, daleko od źródeł ciepła. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni. Uwaga: Produkt może zawierać pestkę lub jej część. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 573 kJ/ 139 kcal Tłuszcz: 13,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,42 g Węglowodany: 2,17 g - w tym cukry: <0,1 g Błonnik: 2,5 g Białko: 1,18 g Sól: 3 g Producent: Natur Avena Sp. z o.o. ul. Raszyńska 13 05-500 Piaseczno
Czym właściwie są przetwory warzywne?
Przetwory warzywne to nic innego jak warzywa w zalewie zamknięte w słoiku. W ten sposób są one zabezpieczone przed psuciem, dzięki czemu, mogą spoczywać w spiżarni nawet przez kilka lat. Oczywiście nie wszystkie warzywa nadają się na przetwory, jednakże wybór jest tutaj naprawdę spory. Do popularnych przetworów warzywnych zaliczymy: czosnek, buraczki, kapustę, ogórki, pomidory, marchewkę, papryczki, kapary, groszek, kukurydzę, fasolkę czy chociażby karczochy. Ze względu na długi termin przydatności do spożycia, przetwory służą do gromadzenia domowych zapasów.
Dlaczego warto wyposażyć się w przetwory?
Sposób przygotowywania różnych przetworów może się nieco różnić, ale w większości przypadków jest nie zwykle prosty: warzywa uprzednio wymoczone w osolonej wodzie są następnie odsączane i umieszczane w specjalnej zalewie wykonanej na bazie wody, octu oraz cukru. Warzywa w zalewie zamknięte w słoiku są odporne na psucie i długo utrzymują swoje właściwości odżywcze. Mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. To czyni je idealnymi zapasami, które w każdej chwili mogą nam pomóc „wyczarować coś z niczego”. Przetwory warzywne mogą stanowić podstawowy składnik dania lub zostać wykorzystane jako dodatek.
W jaki sposób możemy wykorzystać przetwory warzywne?
Przetwory warzywne często znajdują zastosowanie w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony. Możemy je wykorzystać do stworzenia prostych sałatek i surówek, które znacznie urozmaicą naszą codzienną dietę. Warzywa takie jak: kukurydza, groszek czy papryczki są częstym składnikiem wielu potraw, dzięki czemu, dobrze zaopatrzona spiżarnia może okazać się prawdziwym zbawieniem w sytuacji, gdy musimy szybko przygotować danie i nie mamy możliwości pójścia na zakupy. Przetwory warzywne sprawdzają się także w wielu różnych zupach.
Szeroki wybór przetworów warzywnych w sklepie Marketbio.pl
W sklepie Marketbio.pl znajdziesz rozbudowany wybór przetworów warzywnych odznaczających się wysoką jakością oraz długim terminem przydatności do spożycia. W ofercie naszego sklepu znajdziesz m.in.: pomidory, ogórki, kukurydzę, groszek, czosnek, marchewkę, karczochy, oliwki, ciecierzycę, buraczki, soczewicę i wiele innych przetworów, które mogą być przechowywane w domu na specjalne okoliczności. Przetwory warzywne najlepiej jest przechowywać w nieco chłodniejszej temperaturze. Najlepszym miejscem jest oczywiście spiżarnia lub piwnica. W chłodniejszych okresach roku, przetwory można trzymać również na balkonie.