Basmati to odmiana ryżu długoziarnistego, posiadająca charakterystyczny, orzechowy aromat. Ryż Basmati słynie właśnie z wyjątkowo długich ziaren, wyraźnie dłuższych w porównaniu z innymi odmianami. Możemy go spotkać w dwóch odmianach: brązowej oraz białej. Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze oraz szerokie zastosowanie w kuchni, ryżu Basmati nie mogło zabraknąć w sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.
Czym charakteryzuje się ryż Basmati?
Ryż Basmati wywodzi się z Indii, Nepalu i Pakistanu, skąd stosunkowo niedawno trafił także na inne kontynenty. Warto zaznaczyć, że jego pierwotna nazwa brzmiała: „Vasmati” od vas: aromat i mati: zakorzeniony. Szybka popularyzacja ryżu Basmati na innych kontynentach sprawiła, że jego nazwa uległa przekształceniu w Basmati. Ryż ten charakteryzuje się wyrazistym, orzechowym aromatem oraz wyjątkowo długimi ziarnami. Na uwagę zasługuje również duża sypkość i brak problemu klejenia się ryżu, nawet w sytuacji, gdy jest długo gotowany.
Jakie właściwości odżywcze posiada ryż Basmati?
Podobnie jak w innych odmianach ryżu, podstawowym makroelementem są węglowodany. W przypadku ryżu białego jest to ok. 74-75g na 100 gramów produktu oraz 77-79g w przypadku ryżu brązowego. Ryż Basmati posiada także niewielkie ilości białka oraz tłuszczu (wyraźnie większa zawartość w przypadku ryżu brązowego). Basmati jest źródłem mikroelementów: magnezu, fosforu, żelaza oraz cynku. Duża popularność ryżu Basmati wynika z dużej zawartości błonnika. Składnik ten ma korzystny wpływ na pracę jelit, co może być dodatkowym atutem w diecie odchudzającej lub oczyszczającej.
W jaki sposób można wykorzystać Ryż Basmati w kuchni?
Podobnie jak inne odmiany ryżu, Basmati może być popularnym i niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Doskonale smakuje w odmianie pikantnej, a także na słodko. Walory smakowe ryżu Basmati mogą się nieco różnić, w zależności od odmiany. Sposób uprawy ryżu ma duży wpływ na długość ziaren oraz właściwości po ugotowaniu. Wśród popularnych odmian możemy zaliczyć Sella Basmati uprawianą w Indiach, Pusa Basmati z północnych części Indii czy Sindhi Basmati z Pakistanu. Charakterystyczny posmak orzechów w odmianach Basmati może sprawić, że stanie się on lepszą alternatywą na talerzu osób, którym przejadł się tradycyjny ryż.
Ryż Basmati w ofercie sklepu Marketbio.pl
Ryż Basmati cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Jego unikalne właściwości sprawiają, że często stanowi alternatywę dla tradycyjnych odmian ryżu. Osoby, które mają okazję po raz pierwszy spróbować ryż Basmati, szybko zwracają uwagę na orzechowy posmak tej odmiany. Ryż brązowy to odmiana pełnoziarnista. W sklepie Marketbio.pl znajdziesz bogaty wybór ryżu Basmati zarówno w odmianie białej, jak również brązowej. To pożywny i niskokaloryczny dodatek do wielu potraw, który znajdzie zastosowanie w diecie osoby prowadzącej zdrowy styl życia.