Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Soczewica

Soczewica

Soczewica jest znanym i lubianym warzywem strączkowym, pełnym cennych wartości odżywczych. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, ciągle przegrywa popularnością z grochem czy fasolą, a szkoda! Czy wiesz że soczewica występuje w kilku odmianach, które możesz kupić w naszym sklepie?

Soczewica Czerwona Bio 400 g - Eureko

Soczewica Czerwona Bio 400 g - Eureko

SOCZEWICA CZERWONA BIO Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup, dodatkiem do sałatek i past kanapkowych. Masa netto: 400 g Składniki: Soczewica czerwona* 100%.   * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE   Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam. Kraj pochodzenia: Turcja. Sposób przygotowania: Soczewice wypłukać i gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 20 min. Posolić pod koniec gotowania. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1597 kJ/ 378 kcal Tłuszcz: 2,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g Węglowodany: 59 g - w tym cukry: 2 g Błonnik: 9,2 g Białko: 25 g Sól: 0,02 g     Producent: Eko - Wital sp. z o.o. ul. Annopol 3 03-236 Warszawa

10,29 zł
Soczewica Zielona Bio 400 g - Eureko

Soczewica Zielona Bio 400 g - Eureko

SOCZEWICA ZIELONA BIO Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów.  Masa netto: 400 g Składniki: Soczewica zielona* 100%.   * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE   Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam. Kraj pochodzenia: Turcja Sposób przygotowania: Soczewicę wypłukać i gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1241/ 296 kcal Tłuszcz: 1,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 30 g - w tym cukry: 2 g Błonnik: 4,3 g Białko: 26 g Sól: 0,02 g     Producent: Eko - Wital sp. z o.o. ul. Staniewicka 5 03-310 Warszawa

10,09 zł
Soczewica Czerwona Bio 500 g - EkoWital

Soczewica Czerwona Bio 500 g - EkoWital

SOCZEWICA CZERWONA BIO Masa netto: 500 g Składniki: soczewica czerwona*   * składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE   Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam. Kraj pochodzenia: Turcja Sposób użycia: Soczewicę opłukać i gotować od zimnej wody (w proporcji 1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20-25 minut. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1369 kJ/ 327 kcal Tłuszcz: 3,0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,45 g Węglowodany: 57,5 g - w tym cukry: 1,1 g Błonnik: 8,9 g Białko: 25,4 g Sól: 0,002 g     Producent: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3 03-236 Warszawa

14,19 zł

Wartości odżywcze soczewicy

Soczewica jest warzywem o bogatych właściwościach odżywczych. Jest bardzo niskokaloryczna, dzięki czemu jest zalecana osobom dbającym o sylwetkę. Ma także niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nadaje się także do spożycia przez diabetyków. Soczewica, choć niepozorna, skrywa w sobie całe mnóstwo żelaza, magnezu, fosforu czy cynku. Ma także wiele witamin z grupy B. Jeżeli unikasz warzyw strączkowych z obawy przed wzdęciami, w przypadku soczewicy nie musisz się martwić! Jest to warzywa wyjątkowo lekkostrawne, nie powodujące wzdęć ani zaparć.

Soczewica dla dobrego zdrowia

Dzięki temu, że soczewica zawiera niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, doskonale wpływa na piękny wygląd sylwetki. Wspomaga odchudzanie, gasząc uczucie głodu i stabilizując poziom cukru we krwi. Soczewica zawiera w sobie sporo kwasu foliowego, który jest wyjątkowo polecany kobietom w ciąży. Ma w sobie także dużo żelaza, co z kolei wpływa korzystnie na anemików. Dzięki temu, że żelazo tworzy we krwi czerwone krwinki, soczewica skutecznie podnosi poziom hemoglobiny. Wysoka zawartość błonnika z kolei wpływa na wspomaganie układu trawiennego. Soczewica poprawia wygląd i kondycję skóry, sprawia, że wyglądamy po prostu lepiej.

soczewica czarna beluga

Jak stosować soczewicę?

Soczewica jest unikalnym warzywem strączkowym, gdyż jako jedyna z tej rodziny nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Co więcej, gotowanie nie sprawia, że traci ona swoje właściwości, a wręcz przeciwnie. Podczas gotowania, ziarna wchłaniają wodę, a wszystkie minerały i witaminy pozostają w garnku. Soczewica jest doskonałym składnikiem wszelkich zup i dań, zarówno tych, do których stanowi jedynie dodatek, jak i tych, w których jest głównym składnikiem. Z powodzeniem możesz wykorzystać soczewicę do bazy bezmięsnych kotletów, ale także jako przyprawę, zwłaszcza w połączeniu z oliwą i przyprawami. Pasta z soczewicy jest doskonałym dodatkiem do wszelkich kanapek. Kolejnym pomysłem na zastosowanie soczewicy w kuchni jest przygotowanie wegetariańskiego pasztetu. Jeśli natomiast lubisz klasyczne rozwiązania, postaw na sałatkę z soczewicą, pełną wartości odżywczych.

Soczewicę najlepiej jest ugotować samodzielnie, w domu zamiast kupować już ugotowaną, w puszcze. Gotowanie jest niewiarygodnie proste. Wystarczy tylko wrzucić ziarna do wrzątku i gotować przez 15 minut. Po tym czasie soczewica będzie już miękka. Jeśli nie wiesz, ile wody wlać d garnka, przyjmij zasadę, że ilość wody powinna być dwukrotnie większa od ilości ziaren.

Soczewica czerwona, żółta, a może brązowa?

W naszym sklepie możesz kupić różne odmiany soczewicy, pochodzącej z ekologicznych upraw i sprawdzonych źródeł. Soczewica czerwona i żółta to odmiany, które najszybciej się gotują. Doskonale nadają się do przyrządzania pysznych past, puree czy farszów i pasztetów. Jeśli postawisz na soczewicę zieloną, z powodzeniem możesz nią zastąpić mięso w codziennej diecie. W naszym sklepie dostępna jest także soczewica brązowa, bardzo aromatyczna i smaczna, wymagająca dość długiego gotowania. Dużą popularnością cieszy się również soczewica odmiany czarnej beluga, która ma ciekawy wygląd i nietuzinkowy smak.

Jeżeli lubisz kuchenne eksperymenty, a zdrowa dieta nie jest dla Ciebie bez znaczenia, postaw na soczewicę z naszego sklepu MarketBio. Gwarantujemy Ci najwyższą jakość produktów, korzystne ceny i zawsze świeżą dostawę. Zadbaj o swoje zdrowie i zapoznaj się z naszą ofertą już dziś!

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google