
Soczewica jest znanym i lubianym warzywem strączkowym, pełnym cennych wartości odżywczych. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, ciągle przegrywa popularnością z grochem czy fasolą, a szkoda! Czy wiesz że soczewica występuje w kilku odmianach, które możesz kupić w naszym sklepie?
Soczewica Czerwona Bio 400 g - Eureko
SOCZEWICA CZERWONA BIO Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup, dodatkiem do sałatek i past kanapkowych. Masa netto: 400 g Składniki: Soczewica czerwona* 100%. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam. Kraj pochodzenia: Turcja. Sposób przygotowania: Soczewice wypłukać i gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 20 min. Posolić pod koniec gotowania. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1597 kJ/ 378 kcal Tłuszcz: 2,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g Węglowodany: 59 g - w tym cukry: 2 g Błonnik: 9,2 g Białko: 25 g Sól: 0,02 g Producent: Eko - Wital sp. z o.o. ul. Annopol 3 03-236 Warszawa
Soczewica Czerwona Bio 500 g - EkoWital
SOCZEWICA CZERWONA BIO Masa netto: 500 g Składniki: soczewica czerwona* * składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam. Kraj pochodzenia: Turcja Sposób użycia: Soczewicę opłukać i gotować od zimnej wody (w proporcji 1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20-25 minut. Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1369 kJ/ 327 kcal Tłuszcz: 3,0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,45 g Węglowodany: 57,5 g - w tym cukry: 1,1 g Błonnik: 8,9 g Białko: 25,4 g Sól: 0,002 g Producent: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3 03-236 Warszawa
Soczewica Zielona Bio 400 g - Eureko
SOCZEWICA ZIELONA BIO Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Masa netto: 400 g Składniki: Soczewica zielona* 100%. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-01 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam. Kraj pochodzenia: Turcja Sposób przygotowania: Soczewicę wypłukać i gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1241/ 296 kcal Tłuszcz: 1,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 30 g - w tym cukry: 2 g Błonnik: 4,3 g Białko: 26 g Sól: 0,02 g Producent: Eko - Wital sp. z o.o. ul. Staniewicka 5 03-310 Warszawa
Wartości odżywcze soczewicy
Soczewica jest warzywem o bogatych właściwościach odżywczych. Jest bardzo niskokaloryczna, dzięki czemu jest zalecana osobom dbającym o sylwetkę. Ma także niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nadaje się także do spożycia przez diabetyków. Soczewica, choć niepozorna, skrywa w sobie całe mnóstwo żelaza, magnezu, fosforu czy cynku. Ma także wiele witamin z grupy B. Jeżeli unikasz warzyw strączkowych z obawy przed wzdęciami, w przypadku soczewicy nie musisz się martwić! Jest to warzywa wyjątkowo lekkostrawne, nie powodujące wzdęć ani zaparć.
Soczewica dla dobrego zdrowia
Dzięki temu, że soczewica zawiera niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, doskonale wpływa na piękny wygląd sylwetki. Wspomaga odchudzanie, gasząc uczucie głodu i stabilizując poziom cukru we krwi. Soczewica zawiera w sobie sporo kwasu foliowego, który jest wyjątkowo polecany kobietom w ciąży. Ma w sobie także dużo żelaza, co z kolei wpływa korzystnie na anemików. Dzięki temu, że żelazo tworzy we krwi czerwone krwinki, soczewica skutecznie podnosi poziom hemoglobiny. Wysoka zawartość błonnika z kolei wpływa na wspomaganie układu trawiennego. Soczewica poprawia wygląd i kondycję skóry, sprawia, że wyglądamy po prostu lepiej.
Jak stosować soczewicę?
Soczewica jest unikalnym warzywem strączkowym, gdyż jako jedyna z tej rodziny nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Co więcej, gotowanie nie sprawia, że traci ona swoje właściwości, a wręcz przeciwnie. Podczas gotowania, ziarna wchłaniają wodę, a wszystkie minerały i witaminy pozostają w garnku. Soczewica jest doskonałym składnikiem wszelkich zup i dań, zarówno tych, do których stanowi jedynie dodatek, jak i tych, w których jest głównym składnikiem. Z powodzeniem możesz wykorzystać soczewicę do bazy bezmięsnych kotletów, ale także jako przyprawę, zwłaszcza w połączeniu z oliwą i przyprawami. Pasta z soczewicy jest doskonałym dodatkiem do wszelkich kanapek. Kolejnym pomysłem na zastosowanie soczewicy w kuchni jest przygotowanie wegetariańskiego pasztetu. Jeśli natomiast lubisz klasyczne rozwiązania, postaw na sałatkę z soczewicą, pełną wartości odżywczych.
Soczewicę najlepiej jest ugotować samodzielnie, w domu zamiast kupować już ugotowaną, w puszcze. Gotowanie jest niewiarygodnie proste. Wystarczy tylko wrzucić ziarna do wrzątku i gotować przez 15 minut. Po tym czasie soczewica będzie już miękka. Jeśli nie wiesz, ile wody wlać d garnka, przyjmij zasadę, że ilość wody powinna być dwukrotnie większa od ilości ziaren.
Soczewica czerwona, żółta, a może brązowa?
W naszym sklepie możesz kupić różne odmiany soczewicy, pochodzącej z ekologicznych upraw i sprawdzonych źródeł. Soczewica czerwona i żółta to odmiany, które najszybciej się gotują. Doskonale nadają się do przyrządzania pysznych past, puree czy farszów i pasztetów. Jeśli postawisz na soczewicę zieloną, z powodzeniem możesz nią zastąpić mięso w codziennej diecie. W naszym sklepie dostępna jest także soczewica brązowa, bardzo aromatyczna i smaczna, wymagająca dość długiego gotowania. Dużą popularnością cieszy się również soczewica odmiany czarnej beluga, która ma ciekawy wygląd i nietuzinkowy smak.
Jeżeli lubisz kuchenne eksperymenty, a zdrowa dieta nie jest dla Ciebie bez znaczenia, postaw na soczewicę z naszego sklepu MarketBio. Gwarantujemy Ci najwyższą jakość produktów, korzystne ceny i zawsze świeżą dostawę. Zadbaj o swoje zdrowie i zapoznaj się z naszą ofertą już dziś!
Eko-Wital Sp. z o.o. - Producent Żywności Ekologicznej
Co oferuje Eko-Wital Sp. z o.o.?
Eko-Wital Sp. z o.o. jest cenionym producentem żywności ekologicznej, oferującym szeroką gamę produktów dla osób ceniących zdrowy styl życia. Asortyment obejmuje **żywność ekologiczną**, **bezglutenową**, **bio** oraz **produkty wegańskie**.Główne produkty Eko-Wital
W bogatej ofercie Eko-Wital można znaleźć wiele kategorii produktów, takich jak:- Mango Suszone Bio
- Ciecierzyca w zalewie BIO
- Słonecznik łuskany Bio
- Bulion drobiowy bezglutenowy Bio
- Pomidory całe bez skórki BIO
- Wiórki kokosowe BIO
- Sok z cytryn Bio
- Olej słonecznikowy BIO do smażenia
- Fasola czerwona kidney w zalewie Bio
- Pestki dyni Bio
- Nasiona chia Bio
Naturalne oleje i tłuszcze
Eko-Wital oferuje także różnorodne oleje i tłuszcze, takie jak **olej kokosowy**, **olej z pestek dyni tłoczony na zimno BIO**, **olej rzepakowy tłoczony na zimno** i wiele innych, które są idealne zarówno do domowej, jak i profesjonalnej kuchni.Buliony i przyprawy
Eko-Wital oferuje **buliony drobiowe** oraz **warzywne**, które są **bezglutenowe** i nie zawierają drożdży ani oleju palmowego. Przyprawy te stanowią doskonały dodatek, który podkreśli smak każdej potrawy.Produkty zbożowe i piekarnicze
W asortymencie znajdują się także różnorodne produkty zbożowe, takie jak:- Kaszka ryżowo-kukurydziana bezglutenowa Bio
- Płatki kukurydziane bez dodatku cukru
- Pieczywo chrupkie protein bezglutenowe